Cherstin vann skrivtävling och valde egenutgivning


Cherstin JulinCherstin Juhlin har skrivit så länge hon kan minnas, men hennes första roman, Anagram, blev klar för utgivning 2011. En skrivtävling och Johan Theorin var det som gav den sista motiverande knuffen för att sikta på publicering.

Cherstin Juhlin blev en av vinnarna av en skrivtävling på internet under 2008. Skrivtävlingen arrangerades av Månpocket och de tävlandes uppgift var att skriva en fortsättning på kapitel i en spänningsroman. En av jurymedlemmarna var Johan Theorin. Efter tävlingen har Johan Theorin inte bara uppmuntrat Juhlin i hennes eget skrivande, utan även skickat vissa stycken av hans manus där han beskriver polisiärt agerande och bett Juhlin granska om det är i linje med verkligt polisarbete.

Juhlin har en trettioårig bakgrund inom polisen, de sista tjugo åren var hon verksam som brottsutredare. Hon har därför en möjlighet att hålla sig närmare verkligheten än författare utan denna erfarenhet. Det använder hon i sina romaner som handlar om polisinspektör Annika Vester.

Det första manuset om Annika Vester, som senare blev boken Anagram, skickade Juhlin in till några olika förlag. Bland annat till W&W, som Månpocket då ingick i. Som vinnare av skrivartävlingen var hon garanterad en lektörsläsning om hon levererade ett manus inom ett år efter vinsten. Juhlin fullföljde detta, men blev tyvärr inte antagen. Att ge upp var inte ett alternativ. Istället valde Juhlin att satsa på egenutgivning.

– Mycket med tanke på min ålder. Jag hade fyllt 60 och ville inte vänta månader och år på att kanske bli utgiven. Jag tycker att alltför många har ambitioner på att få ut sina böcker genom de stora förlagen. De kämpar med lektörer, redaktörer, blod, svett och tårar. Jag vill ge rådet att bli egenutgivare, med tanke på hur få det är som blir antagna varje år hos de olika förlagen.

Juhlin ser många fördelar med egenutgivningen, men skulle aldrig kunna livnära sig på den.

– Jag tjänar inte många kronor på förlagets och nätbokhandlarnas försäljning. Men jag tycker att det är kul att folk vill ha mina böcker och alltid frågar när nästa kommer. Det är min drivkraft. Egenutgivningen är positiv för mig eftersom jag hittat ett bra förlag, Recito, som är snabba med allt och gör böckerna som jag vill ha dem, samt att de hamnar hos BTJ, Bokrondellen och hos nätbokhandlarna. Och jag kan själv sälja mina böcker på hantverksmässor och vettiga marknader. Det stortrivs jag med – att få träffa de som gillar att läsa, och prata om böckerna. Den största nackdelen med egenutgivning, åtminstone hos Recito, är att när kontraktstiden löpt ut så försvinner den fysiska boken hos nätbokhandlarna. Den finns dock kvar där som e-bok.

Just nu sitter Juhlin och finslipar på det som kommer bli hennes sista del i hennes ABC-trilogi. Efter Anagram och Bryggan väntas C-titeln (som ännu är hemlig) bli utgiven i höst. Även denna kommer att ges ut i samarbete med Recito.

Vill ni läsa mer om Juhlins författarskap, få tips om vad som är vanliga fel i det fiktiva polisarbetet samt höra vad hon tycker är de största myterna som kriminalromaner skapar om polisarbete, klicka här för att komma till boktugg.se och läsa vidare.

 

Foto: Mattias Nilsson