Skaparen av pusselbok i trä drog in 200 000 dollar via Kickstarter – på sex timmar


Crowfunding är ett sätt att finansiera men framför allt marknadsföra böcker och mängder av andra produkter. Kickstarter är en av de största plattformarna och nyligen passerade de en milstolpe – de har nu dragit in över 100 miljoner dollar (runt 850 miljoner kronor) till olika projekt inom kategorin General Publishing.

Mycket av detta är alltså böcker – och väldigt mycket av dessa står egenutgivare bakom. Allra mest framgångsrika är förstås de som redan har en plattform, exempelvis etablerade serietecknare som bestämmer sig  för att ge ut en tidning eller bok med serier som ratats av något förlag – eller som är missnöjda med vad de tjänar på att rita andras serier.

Codex-Silentia-wooden-book

Men det finns också mer udda och verkligt originella projekt. Som exempelvis Codex Silenda: The Book of Puzzles av Brady Whitney. Det tog bara sex timmar innan 2423 personer hade finansierat boken med över 200 000 dollar. Boken är bara fem sidor lång. Den innehåller inte heller någon berättelse utan ett antal kittlande och vackra mekaniska pussel som ska utmana läsarens hjärna.
Du är en fiktiv assistent till Da Vinci som fångats i en bok av misstag. Varje pussel måste lösas innan du kan låsa upp nästa sida i boken. Namnet codex kommer från latinska caudex som betyder träblock.

Faktum är att skaparna av boken var tvungna att stoppa insamlingen när de hade passerat 200 000 dollar. Den tillverkas nämligen i USA, som ett rent hantverk, och att tillverka och skicka 400 böcker skulle ta dem åtskilliga veckor. Även om vissa nivåer i crowdfundingen innebar att du endast fick boken som byggsats…

Alla trädelar skärs till med hjälp av laser och monteras sedan för hand. Utgivarna har dock lovat att ta emot nya beställningar så fort de ursprungliga finansiärerna har fått sina böcker.

,