Anna Ihrén har sålt 10 000 ex av sina egenutgivna västkustdeckare


Deckarförfattaren Anna Ihrén är uppvuxen i Bohuslän, och hämtar sin inspiration från sina hemtrakter. Med 10 000 sålda exemplar på två år lever Anna Ihrén på många sätt egenutgivardrömmen. Men bakom succén ligger mycket hårt arbete, och Anna satsar stenhårt på marknadsföring med 60-70 framträdanden om året.

Än så länge har Anna Ihrén skrivit och gett ut tre böcker, parallellt med sitt arbete som kommunikatör i Göteborg. Det är alla deckare som utspelar sig på hennes barndoms ö Smögen i Bohuslän. Hon valde att förlägga handlingen till ”sitt paradis på jorden”, en plats hon känner väl till, vilket både har underlättat arbetet och bidragit med inspiration. Strandsittaren, Isfiskaren och Sillbaronen är i första hand moderna deckare som utspelar sig i nutid, men tack vare Annas stora intresse för hur saker och ting var förr i tiden låter hon även en bit av kustens historia sippra fram mellan kapitlen.

– Jag har fruktansvärt kul när jag skriver och det får mig att må väldigt bra, säger Anna. Läsarna ger så mycket kärlek och uppskattning. Det lever jag på länge!

sillbaronen_bokomslag
Sillbaronen är Annas senaste bok som kom ut den 21 november 2016.
[ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]
När de stora förlagen dröjde med att svara på Annas utgivningsförfrågningar valde hon att ge ut sina böcker själv. Hon ville inte vänta i någon utgivningskö, utan få ut sina böcker så snabbt som möjligt. Som egenutgivare är det Anna själv som driver processen och jobbar mot en deadline som hon själv har satt, och hon köper in de tjänster hon behöver, som redaktör, layout, omslagsformgivning, korrektur och tryck.

­– Att ge ut själv är spännande. Kroppen vibrerar och man är på helspänn. Allt som ska göras måste man göra själv och det gäller även själva försäljningen. Det är otroligt roligt och all eventuell vinst tillfaller mitt eget förlag. Böckerna ligger under trappan hemma i huset och när pallhögen minskar ser man varje vecka hur det går. Väldigt påtagligt. Och jag vet exakt varje dag hur många exemplar som är sålda och levererade.

Annas tips till nya egenutgivare är att aldrig någonsin ge upp. Att ta hjälp av människor som kan bokutgivningens olika delar. Ta hjälp av en redaktör, en grafisk designer, en korrekturläsare och någon som kan tryckeribranschen.

– Det allra svåraste är egentligen att skriva själva boken och när det är gjort så är det andra inte ett lika högt berg att bestiga. Jag tryckte bara 300 exemplar första gången och de sålde jag första dagen. Så ta upp förbeställningar innan boken kommer så att inte den ekonomiska risken blir så stor. Med pengarna som kommer in kan man beställa nya böcker, och så fortsätter det så.

Med försäljningssiffror på 10 000 ex på två år måste Annas deckare ha något alldeles speciellt. Kanske är det landskapet som lockar, gissar Anna, varje år besöker miljoner människor Bohuslän bara för att det är så sagolikt vackert och många vill krypa upp i vintersoffan och läsa om underbara dagar vid havet. Men kanske beror det också på att författare som Camilla Läckberg och Ann Rosman har banat väg för den här typen av spännande deckare med inslag av vardagsrealism som tangerar feelgood.

– Alla som jag träffar går i väntans tider. När någon av oss ger ut en deckare så står de och väntar. De får aldrig nog och det är samma sak med mig. Jag läser gärna böcker som utspelar sig i Bohuslän, både deckare och hembygdslitteratur, säger Anna.

Även om det brukar sägas att läsarna är en boks bästa ambassadörer, så gäller det som författare att inte tappa bort eller underskatta försäljningsarbetet. Marknadsföringen är en särskilt central del i livet som egenutgivare, och det gäller att vara aktiv, och där är Anna Ihrén ett lysande föredöme.

– Mitt främsta knep är aktivitet. Jag är ute på evenemang, signeringar och föredrag så mycket jag kan. Första året gjorde jag 70 framträdanden och i år blir det cirka 60 eftersom jag har valt ut det bästa. Jag jobbar intensivt med media och lägger stor vikt vid de mindre tidningarna och radiokanalerna. Där är det större chans att få vara med och jag sprids då lokalt på flera ställen nära människor i området.

I skrivande stund har Anna precis börjat skriva på en thrillerserie som utspelar sig i Göteborg. Tanken är att det ska bli en nedräkning mot Göteborgs 400-års jubileum 2021, så det blir en bok varje år tills dess. Fast Smögen kan hon inte riktigt släppa, så parallellt skriver hon på en bok med titeln Fyrmästaren som utspelar sig på Hållö, en ö utanför Smögen som Anna har starka minnen av från sin barndom.

– Läsarna säger att mina böcker är fantastiska och det bidrar kanske även till att de berättar om dem för släkt och vänner. Sakta men säkert sprids mina böcker från Smögen och in i landet.

Besök författarens hemsida här.

Tidigare böcker av Anna Ihrén:
Strandsittaren (2014)
[ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]

Isfiskaren (2015) [ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]