Från egenutgivare till förlagsutgiven – Anna Wahlgren gör resan med sin debutroman


Anna Wahlgren ville ge ut sin debutroman på förlag men refuserades. Men bara en kort tid efter att hon beslutat att istället ge ut den själv tog det hela en ny vändning när hon fick en agent och nu ges hennes bok ut på Bokfabriken. Egenutgivning kan ge oväntade resultat.

Anna Wahlgren är apoteksreceptarie och författare. Berättande och skrivande har alltid legat nära hennes hjärta men hon upplever själv att det var först efter trettio som det verkligen lossnade och hon var redo för att ge ut en bok. När hennes debutroman Skuggan av henne var färdig skickade hon den till flera förlag men refuserades och valde då att ge ut det själv. Ett och ett halvt års jobb som resulterat i ett färdigt manus som fått fina omdömen av såväl lektörer som testläsare, var ingenting hon tänkte stoppa i en låda.

– Att bara ge upp det kändes inte som ett alternativ. När jag blev erbjuden utgivning på hybridförlaget Visto kändes det plötsligt helt rätt i det läget. Där kunde jag få hjälp med allt det praktiska kring produktionen samtidigt som jag själv hade kontrollen över boken, berättar Anna om Skuggan av henne:s första etapp längs resan ut på bokmarknaden.

Avtal skrevs i januari 2016 och i augusti släpptes boken. Målet för Anna var då att sälja omkring de 900 stycken böcker som hon läst att debutanter i genomsnitt säljer. Första upplagan trycktes i 1000 exemplar och av dem är idag ungefär 75% sålda. Dessutom släpptes boken som ljudbok via förlaget Lind & co i februari 2017 efter att förlaget själva hittat boken och tagit kontakt.

– Jag känner mig nöjd med hur det har gått, säger Anna. Det är en tuff bransch överlag och i synnerhet för en oerfaren egenutgivare. Jag har haft tur som runt boksläppet fick mycket utrymme i lokala tidningar och branschtidningar för mitt yrke, utöver det har jag jobbat hårt med synlighet i sociala medier och signeringar. Att boken gavs ut som ljudbok är också något som jag är väldigt glad för, det har gett mig möjlighet att nå ut till en helt ny grupp av läsare.

Att Anna blev nöjd med resultatet var dock ingen anledning för henne att stanna upp. Efter avslutandet av hennes nya manus började hon fundera över hon kunde gå vidare och utveckla utgivningsprocessen.

– Jag kände mer och mer att en agent kunde vara något för mig, någon som kan hjälpa mig att växa och nå ut på ett helt annat sätt, berättar Anna. Jag läste på om de olika agenturerna och tog kontakt med några av dem. När jag såg pressmeddelandet att den nya agenturen Malmsten Agency skulle startas upp lät det intressant och spännande med Lina Vozzi Salazars långa erfarenhet så jag valde att skicka mitt nya manus dit. Med facit i hand är jag väldigt glad att jag gjorde det.

Lina Vozzi Salazars är agent på Bokfabrikens relativt nystartade systerbolag Malmsten Agency med säte i Malmö. Kontakten med Lina och agenturen ledde till framgång för Anna när de en tid senare meddelade att de var positiva till hennes manus och tyckte om vad de läste. Efter ytterligare ett tag hörde de av sig igen och frågade om Bokfabriken också fick läsa det.

– På den vägen är det, säger Anna.

Ytterligare två förlag visade i samma veva sitt intresse för manuset men det blev ändå Bokfabriken som Anna till slut valde.

– Det är lite smått överväldigande när allt det jag jobbat så hårt för plötsligt slår in, men jag är oerhört glad över den här möjligheten och ser med stor spänning fram emot det kommande året, säger hon. Samtidigt är jag väldigt glad att ha den erfarenhet som egenutgivning innebär. Med den har jag större förståelse för branschen och arbetet bakom boken, och det har lärt mig att inte ta något för givet.

Anna tror skillnaden att vara på ett förlag jämtemot egenutgivandet kommer att bli väldigt stor. Hon kommer nu ha både förlagets och agenturens kompetens med sig vilket skapar andra förutsättningar för att nå ut till läsarna. Dessutom ser hon de stora fördelarna i att kunna fokusera mer på att skriva böckerna istället för att försöka få ut dem på marknaden.

– Vad händer härnäst?

– Nu väntar en vår av redigerande och finslipande av manuset, samtidigt har jag börjat lite smått på ett nytt manus, säger Anna. Jag ser med stor förväntan fram emot framtiden och hoppas få skriva många fler böcker, det känns som att jag äntligen har hittat rätt. Nu gäller det bara att hitta en bra balans mellan alla delar i livet för att få tiden och orken att räcka till. Men allt går om man vill, och jag vill.

Anna Wahlgren om sin bok Skuggan av henne:

Skuggan av henne är en psykologisk spänningsroman. Den handlar om Marie och Christian som med sin dotter Ellen lämnar Stockholm och flyttar till en liten ort i Norrland för att rädda sitt äktenskap. Nytt jobb och ny miljö är det som ska vända allt, men de bär båda på hemligheter och tunga problem. När det visar sig att huset de flyttat in i bär på ett mörkt förflutet börjar en oönskad närvaro att tränga sig på, något som Marie är övertygad om är ett hot mot dottern Ellen.
Det är till stor del ett relationsdrama med en krypande spänning. En bok som handlar om att släppa taget om det som varit och att våga erkänna att ensam inte alltid är stark.