Miranda och Olivia har gjort bok mot mobbning som skolprojekt


Miranda Arvidsson och Olivia Gustafsson är gymnasieeleverna som både startat förlag och skrivit en bok . Med ett stort nätverk runt sig och en stark drivkraft har de gått från idé till handling på bara några månader och sålt nästan 800 exemplar.

Ung Företagsamhet – UF förkortat – är en rikstäckande del av den svenska gymnasieskolan där elever får prova på att driva ett eget företag. I många program är det en valbar kurs men för elever på ekonomiprogrammet ligger det inlagt i schemat.

Maja och Hugo upptäcker att alla är olika
av Miranda Arvidsson och Olivia Gustafsson
Förlag: No Exclusion
ISBN: 9789163928796
Utgiven: 2017-01-27

[ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]

Olivia Gustafsson och Miranda Arvidsson går tredje året på internationella gymnasiet i Kalmars ekonomiprogram. Båda två provade på varsitt håll UF redan andra året på gymnasiet och när det var dags att bestämma gymnasiearbete i trean var valet enkelt – de ville driva företag igen. Tillsammans spånade de idéer och startade sedan förlaget NO Exclusion med önskan om att skriva och ge ut en bok.

– Vi funderade över vad vi skulle göra och kom fram till att vi ville göra något viktigt, något som gör skillnad, berättar Miranda. Det finns få böcker om mobbning och vad man kan göra åt det.

– Mobbning är ett ständigt aktuellt ämne och många är drabbade, inflikar Olivia.

Boken som riktar sig till barn i lågstadieåldern heter Maja och Hugo upptäcker att alla är olika och har både en berättande och en interaktiv del. Under tretton kapitel som vart och ett tar upp ett enskilt mobbningsscenario, följer läsaren huvudpersonerna och efter varje kapitel finns en till fyra frågor som man efteråt kan prata om för att fördjupa vad historien handlade om.

Till sin hjälp under skrivandet hade Miranda och Olivia författarna Tove Folkesson och Mats Billmark.

– Tove var god vän till vår lärare så vi tog kontakt med henne nästan direkt. Hon har gett oss många idéer och varit jätteinspirerande, berättar Miranda. Mats mötte vi när boken nästan var färdig. Han var jättetrevlig och kom med många tips på hur vi skulle nå ut.

Genom att använda en mindmap la de grunden till huvudkaraktärerna och storyn.

– Sedan växte Maja och Hugo fram under tiden som vi arbetade med den, säger Olivia. Jag trodde det skulle vara svårt att skriva en bok. Men det var lätt, allt bara flöt på.

Texten är kompletterad med illustrationer tecknade av Olivias lillasyster Kajsa och den 27:e januari i år hade Miranda och Olivia det första färdigtryckta exemplaret i handen. Via sociala medier och hemsidan noexclusion.se har de marknadsfört boken under våren men även nått ut via kontakter och närvaro på mässor.

– Vi stod på en mässa på köpcentrat Baronen i Kalmar, säger Olivia. Det gick jättebra och vi sålde slut på vår första upplaga om 30 tryckta böcker redan första dagen. Så vi fick trycka en andra upplaga.

Tjejerna har även tagit hjälp av redan befintliga kontaktnät. Mirandas mamma arbetar på Infoservice AB i Kalmar och där trycktes också boken.

– Vi kollade lite på andra tryckerier, säger Miranda. Men vi ville komma ut så fort som möjligt och då blev Infoservice ett bra alternativ.

Boken om Maja och Hugo

Boken fick tidigt förhandsbeställningar från grundskolor och Swedbank. Under våren har Miranda och Olivia hållt föreläsningar hos både Handelsbanken och Swedbank och har även deltagit i Läromedelsmässan. Genom sin aktiva marknadsföring har de lyckats få ut sin bok som nu har sålt i nästan 800 exemplar.

– Boken sprids mer och mer. Vi har sett den på det kungliga biblioteket i Stockholm, skolor har börjat använda boken som studiematerial och vi får många bra recensioner, berättar Miranda och Olivia. Vi har sen ett tag tillbaka skrivit avtal med Bokinfo och därmed kan vilken bokhandel som helst i Sverige köpa upp boken, vi får även rullande beställningar från Bokus.com samt Adlibris.com.se.

Framgångarna gav Miranda och Olivia en biljett till SM i Ung Företagsamhet där de tidigare i veckan tog hem silvret på Älvsjömässan. Det var en nervös väntan för tjejerna som först trodde de blev utslagna redan i ett tidigt skede:

– Först trodde vi inte att vi gått vidare till topp tio, berättar Miranda. Vi stod och deppade i vår monter när en anställd kom och kallade på oss – det visade sig att de glömt ropa upp oss i högtalaren.

Tjejerna är glada över silvret även om glädjen smolkas en gnutta av det faktum att de inte tog guld.

– Vi är lite besvikna, säger Miranda. Men samtidigt vet vi att detta kommer att ge oss något i framtiden.

Om någon månad tar de studenten och planen är då att driva NO Exclusion vidare och i ett senare skede omvandla det till ett aktiebolag.

– Redan nu har vi lanserat en pysselbok som släpptes i måndags, säger Miranda. Längre fram ska vi skriva fler böcker och utveckla fler produkter runt berättelserna.