Egenutgiven rymdopera etta på New York Times bästsäljarlista – köptes sedan av traditionellt förlag


Lindsay Cummings och Sasha Alsbergs gemensamma författarskap inleddes på Instagram. Deras egenutgivna ebok Zenith blev etta på NY Times topplista i young adult-kategorin.

De amerikanska författarna Lindsay Cummings och Sasha Alsberg har lyckats med något som få andra har gjort. Den första veckan efter utgivning i juli 2016 låg deras ebok Zenith på första plats på New York Times bästsäljarlista i kategorin ”young adult e-books”, skriver Booklife. Boken kan klassas som en rymdopera eller rymdsåpa, det vill säga lättsmält science fiction med melodramatiska och romantiska inslag. Den handlar om Androma, kapten ombord på ett rymdskepp med kvinnliga rymdpirater.

Lindsay Cummings har tidigare skrivit två young adult-serier, och Sasha Alsberg har en Youtube-kanal med fler än 300 000 prenumeranter där hon postar bokrecensioner och nyheter om böcker. Tillsammans har de i runda slängar en halv miljon följare på sociala medier. Och de har även sociala medier att tacka för sitt gemensamma författarskap: de lärde känna varandra när Cummings kontaktade Alsberg för att erbjuda henne ett recensionsexemplar av en av hennes böcker.

– Det ledde till att vi blev vänner, eftersom vi gillade samma sorts böcker och fankulturer, säger Sasha Alsberg.

Under 2016 började de prata om att skriva någonting tillsammans, som ett sidoprojekt. Båda arbetade heltid och bodde dessutom i olika stater, vilket gjorde att de hittade en ”riktigt konstig” skrivprocess – de skrev i realtid tillsammans med hjälp av Google Docs och Skype. När de bestämde sig för att ge ut första delen av sin bok tog de hjälp av litterära agenter med marknadsföring, formgivning och manusarbete. Eboken på 62 sidor blev en omedelbar succé och ryktet om Zenith spreds som en löpeld i sociala medier.

Efter att boken placerat sig på topplistan och säkrat sin status som bästsäljare beslutade sig författarna tillsammans med sina agenter att skicka ut den för påseende hos traditionella förlag.

– Vi bestämde att vi ville ge läsarna hela boken istället för att fortsätta publicera den i delar, säger Lindsay Cummings.

Intresset var stort och efter en auktion blev Harlequin Teen det lyckliga förlaget som kammade hem de engelska världsrättigheterna till Zenith. Boken blir en förlängd version av den bästsäljande digitala kortromanen, och släpps som del ett av två i serien Androma Saga i januari 2018. Om rymdoperan kommer att översättas till svenska är ännu skrivet i stjärnorna.