Ingela Beausang och Matilda Wånggren har startat förlaget Fantasivandringar tillsammans


Fantasivandringar – Magiska Mysiga Meditationer är Ingela Beausangs och Matilda Wånggrens första bok som de gett ut på det gemensamma förlaget Fantasivandringar.

Tillvaron snurrar snabbt och intrycken som väller över oss under en dag är ibland övermäktigt många. Ett snabbt tempot drar med stora som små och vi drunknar lätt i allt som pockar på vår uppmärksamhet. Och det är inte längre bara vuxna med mycket att göra som behöver vägledning i hur man ska koppla ner och landa i både nuet och sig själv – många av våra barn är också i behov av att få fatt i hur man gör för att bara vara utan ipad, internet och ständigt underhållande uppkoppling. Som en guidning och inspiratör längs den vägen har Ingela Beausang och Matilda Wånggren tillsammans gjort boken Fantasivandringar – Magiska Mysiga Meditationer. Den innehåller elva fantasivandringar i text med tillhörande illustrationer som ska locka fram fantasin och hjälpa till att skapa en närvaro här och nu.

– Detta är ett jättebra redskap för barn som växer upp i en tidsålder av surfplattor och telefoner, säger Matilda. Med denna boken får de tillgång till sin egen fantasi och man får helt nya ingångar till deras inre värld när man samtalar med dem. Idag kommer så mycket serverat via skärmar – med Fantasivandringar skapar barnen istället sina egna berättelser och kan bara vara en stund.

Boken Fantasivandringar – Magiska Mysiga Meditationer. Foto: Sarah Perfekt

Ingela började skriva på texterna redan 2003 när hon arbetade som fritidspedagog. Men när texterna var klara hittade hon inte någon illustratör och boken blev liggande i datorn. Men 2014 möttes Ingela och Matilda när båda två arbetade på kvinnojouren i Göteborg.

– Jag fick se Matildas bilder och tyckte så mycket om dem, berättar Ingela. Efter att vi börjat prata om att göra boken tog det ett tag innan vi tog det aktiva steget och bestämde att nu gör vi det. Det går inte att bara sitta ner lite då och då utan man måste köra – och det gjorde vi.

Ingela Beausang. Foto: Sarah Perfekt

Bilderna i boken är abstrakta och livliga, målade i akryl till texterna som Ingela skrivit ömsom lite längre, ömsom lite kortare för att de ska passa alla. För Matilda blev boken slutet på den måleripaus hon haft under ett par år.

– Jag läste Ingelas texter flera gånger och så började jag måla, berättar Matilda. Sen fick jag se åt vilket håll det gick.

Strax innan jul i fjol startade Matilda och Ingela förlaget Fantasivandringar. Innan dess hade Ingela frågat Matilda om hon skulle köpa hennes illustrationer eller om Matilda ville vara med i bolaget. För Matilda var svaret självklart:

– Jag kände på en gång att detta var en så bra grej att jag ville vara med i bolaget, säger hon. Båda två har egenföretagare i familj och vänskapskrets och även om vi själva inte kunde så mycket från början har vi lärt oss bit för bit hur man ska göra.

– Det är mycket pappersarbete men på nätet finns många bra guider, inflikar Ingela. Tryckeri hittade vi i Litauen – en vän till mig som gett ut böcker hade tryckt där så vi tog kontakt med dem. Det enda som var svårt var egentligen hur många vi skulle trycka. Så vi chansade och tryckte upp 500 i första upplagan. Det har gått bra och nu väntar vi på leverans nummer två.

Bokens innehåll är både flexibelt och anpassningsbart till olika åldrar vilket gör den gångbar på många ställen. Till våren står Ingela och Matilda på Läromedelsmässan men redan nu har några skolor köpt in den. Efter att ha skickat två exemplar till bibliotekstjänst och fått bra recensioner där har bibliotek runt om nappat på boken och köpt in den. En hel del av försäljningen har också gått vi Facebook i kombination med den beprövade mun till mun metoden.

– Vi nätverkar och berättar om den i alla sammanhang, säger Matilda. Det märks tydligt på Facebook när vi gjort inlägg – då går folk in och köper den.

Matilda Wånggren Foto: Privat

– Vår drivkraft kommer ur mötet med barnen, säger Ingela. En liten kille tittade på mig och sa: “Ingela var får du alla orden ifrån?” när han lyssnat till boken. Det är så underbart med sådana sköna kommentarer. Längre fram planerar vi att vara ute och läsa för barn i olika sorters verksamheter – det kan vara både skolor och bibliotek. Man märker en så stor entusiasm hos barnen efter att man har läst en saga för dem – alla tolkar den på sitt eget sätt, det är jättehärligt att se.

Den något isolerande verksamheten som det digitala skärmutbudet erbjuder barn idag kan behöva sitt komplement. Fantasivandringar – Magiska Mysiga Meditationer är ett sätt att hitta tillbaka till klistret som gör dig och mig till ett oss när generationsgapen skapar glapp i kontakten. Genom att läsa boken som en saga, blunda och fantisera eller låta barnen måla medan den vuxne läser uppstår ett koncept som överbryggar känslan av “Vad ska vi hitta på tillsammans?”.

–  Vi som är runt 35 år nu är inte uppväxta med internet och surfplattor, säger Matilda Vi såg på det som visades på tv – sedan hade man ibland tråkigt en stund tills man kom på vad man skulle leka. De delarna missar barn idag när de direkt plockar fram en platta. Fantasivandringar blir ett sätt för oss vuxna att umgås med barnen som skapar gemenskap.