Olle Johansson har gett ut böcker själv i över 35 år


Med viljan att berätta som drivkraft – Olle Johansson, Rabarberförlag, är småförläggaren som skriver böcker av ren och skär passion för det skrivna ordet. 

Olle Johansson har gett ut böcker sedan tidigt 80-tal och har bokstavligen upplevt de förändringar bokbranschen genomgått sedan dess. Han debuterade med diktsamlingen Med molotov och maskros 1981, framställd vid Författares Bokmaskin, troligen Sveriges första produktionsställe för egenutgivning. På den tiden fick man skriva in manuset på en skrivmaskin vars minne rymde tre A4 sidor åt gången, limma bokryggar för hand och skära isär inlagorna med kniv – ett hantverk som knappt går att jämföra med dagens print-on-demandtjänster. Inte heller fanns nätets bokhandlar eller möjligheter för marknadsföring i sociala medier, något som inte stoppadehonom:

– Jag sålde ändå 500 exemplar på mindre än ett år – jag bar med mig en portfölj med boken var jag än gick, minns han.

Under 80-talets tidigare del pluggade Olle till bibliotekarie. Samtidigt filade han på nästa diktsamling, Fredlös och nektargalen, som kom ut 1984. Sedan dröjde det till 1991 innan samling nummer tre, Flick flack, kom ut. Då hade ett lundensiskt förlag, Symposion, nappat på Olles manus och gav ut boken.

– Då tänkte jag att allt skulle förändras, säger Olle. De hade till och med gett mig löfte om att ge ut en bok till. Men så gick de i konkurs och jag fick börja om.

Hur envis Olle än var och trots att ekonomisk vinning aldrig varit den stora drivkraften bakom hans skrivande tappade han sedan lusten för att ge ut böcker under en period. Svårigheterna gjorde allting för motigt och segt och ett antal manus han arbetat med blev liggande när han passade på att lägga sitt kreativa fokus på annat för en stund.

– Men så småningom tog han upp författandet igen och det innebar att ge ut sina vilande manus. Ett av dem var den självbiografiska romanen Cykel – en berättelse om pappa och mig som handlar om Olle och hans far. Den gavs ut 2009 i samarbete med Podium Distribution. Podium hade då en verksamhet som erbjöd helhetspaket för författare.

– Som medlem i Författarcentrum kunde man ge ut på böcker i samarbete med Podium Distribution till ett relativt lågt pris och fick hjälp med allt från redaktör till tryck, så jag gav ut fyra böcker på kort tid, berättar Olle. Manusen var ju klara, de behövde bara arbetas igenom – det var därför jag kunde få ut dem så snabbt.

Cykel – en berättelse om pappa och mig råkade av en händelse hamna mitt i ett stim av pappaböcker som gavs ut ungefär samtidigt, bl a Åsa Linderborgs Pappa och jag

– Men det hjälpte tyvärr inte, säger Olle. Cykel försvann i mängden.

Jag frågar Olle vad det är som drivit honom i hans skrivande och han menar att det handlar om vilja att berätta något och att samtidigt kunna bearbeta personliga upplevelser och händelser. Ge mig ett M – en lumpenroman som kom ut 2011 på Podium är just en sådan bok:

– Det var en chock för mig att göra lumpen och att skriva Ge mig ett M gav mig möjlighet att gräva djupare och reflektera över upplevelsen, säger Olle.

1976 spelade Olle i ett punkjazzband i Fruängen, Stockholm. Några år tidigare hade han upptäckt musiken på just det stället som senare skulle komma att bli hans arbetsplats: biblioteket. Under ett tag både spelade han och skrev egna låtar och musikintresset är grunden till hans senaste bok En skivsamlares memoarer. När den kom ut 2015 hade Podium lagts ner och Olle startade Rabarber förlag, helt enkelt för att det ser bra ut att ha ett förlag på omslaget. Inför utgivningen tog han kontakt med Göran Fagerström på Bokverket, som hjälpt till med allt från layout till redaktör.
Olle har en krass syn på verkligheten som egenutgivare. Det är inte så lätt att sälja men å andra sidan så drivs han heller inte av längtan efter en ekonomisk vinst utan passionen för att skriva och berätta.
Böckerna som kommit på senare år säljs i nätbokhandeln och En skivsamlares memoarer har även tagits in av Ginza i 25 exemplar samt av en och annan skivaffär, tack vare sin karaktär. Den säljs också i ett par bokhandlar i Stockholm samt i Hedemora, Olles hemstad. Dock är antalet sålda böcker relativt blygsamt.

– Hade jag velat ha pengar hade jag gjort något annat, konstaterar Olle. Pengar är inte det viktiga och konkurrensen i dag är mördande, får jag igen det jag satsat är jag glad. Det ska mycket till för att man ska synas i bruset. Men å andra sidan – förr blev boken inte utgiven alls. För de flesta blev det stopp hos förlagen. Skillnaden i dag är att det går att ge ut en bok utan att ha en massa pengar. Men det finns ingen lönsamhet i utgivandet. Jag orkar inte hålla på och lägga tid på förlagen även om jag självklart skulle tacka ja om någon skulle vilja ge ut min bok. Istället är jag glad för att jag har hittat ett sätt att dela med mig av mina texter på.

Foto: Jens Östman