Magic Friberg vill bygga upp ett fantasyförlag


Som nydebuterad fantasyförfattare och serietecknare har Magic Nyberg redan märkt av förlagens motstånd mot genren. Nu vill hon samarbeta med andra författare för att bygga ett förlag där fantasy och science fiction är välkommet.

Science Fiction och fantasy är fortfarande något av en outsider på den svenska bokmarknaden. Trots en hängiven publik och stor potentiell kundkrets, tycks den många gånger ha svårt att ta sig in på en traditionellt styrd bokmarknad i Sverige.

Magic Frigren är serietecknare och författare till nysläppta fantasyromanen Transformationen. Hon var redan från början inställd på att ge ut sin bok själv men provade ändå att skicka sitt manus till förlag först. Inte helt förvånande tackade de artigt nej eller sa rätt ut: “Inget förlag satsar på fantasy.”

⁃ Större förlag tar i princip aldrig in fantasy från debutanter utan satsar hellre på att översätta utländska författare som de redan sett säljer, säger Magic.

Transformationen handlar om mystik och alkemi, om förståelsen för sig själv och det andliga men är även ett mysterium och en relationshistoria. Magic har byggt historien kring kvinnliga huvudkaraktärer som alla har olika syn på andlighet och relationer. Fantasy var från början en mycket mansdominerad genre vilket är något som skiftat om med åren. Men Magic saknar fortfarande queer representation vilket är något hon lägger fokus på i sitt eget författande och serieskapande.

Efter att ha fått kalla handen hos de stora förlagen startade Magic eget bokförlag: Magic Frigren Press. Förutom Transformationen har hon gett ut sin grafiska roman Magikonsult i sitt förlag. Hennes dröm är att på sikt även ge ut andra författare och vara det förlaget i Sverige som satsar på annorlunda böcker med fantastiktema som de större förlagen inte vågar sig på.

⁃ Jag är själv väldigt nördig och har alltid älskat science fiction, fantasy och comics. Det är möjligt att detta påverkar mitt personliga perspektiv på storheten i dessa genres men jag upplever det ändå som att både fantasy och science fiction håller på att bli mer och mer mainstream hela tiden. Men jag tror det är en osäkerhetsfaktor som gör att förlagen lägger energin på vad som till synes är säkrare kort. Men tittar man på böcker som slagit igenom i genren – exempelvis Harry Potter och Cirkeln – är det resonemanget motsägelsefullt. Det är böcker som klättrat högt, nått en enorm publik och dessutom filmatiserats.

Under många år har Magic byggt ett nätverk på internet via sociala media, bloggar och youtubekanaler. Hon menar att internet ger helt andra förutsättningar än den del av bokbranschen som är styrd av gamla traditioner och tankesätt. Den tid Magic lagt på nätet under åren har bidragit till att hon omedvetet skapat den plattform hon idag behöver för att nå ut med sin bok.

⁃ Jag har bloggat sen jag var femton eftersom jag älskar att skriva och dela med mig av sånt som intresserar mig. Men omedvetet har det onekligen hjälpt till att bygga upp en liten plattform på nätet som hjälpt mig nu med mitt boksläpp, säger Magic. Det finns många möjligheter på nätet. När man marknadsför sig själv kommer man närmare läsarna och får en intimare relation med dem. Jag följer många bokbloggar och har uppfattningen att de blandar friskt mellan olika genrers – på så vis kommer allt fram. Det är bra att vara aktiv – speciellt som egenutgivare.

Hon har själv exempel på hur ett gott nätverk på nätet kan krympa hinder i form av fysiska avstånd och underlätta samarbete med andra.

⁃ Förutom att skriva är jag serietecknare och tecknar för en amerikansk tidning som heter Zenyth news, berättar Magic. Jobbet fick jag genom att en tecknare jag blivit vän med på nätet tipsade sin chef på tidningen om mig.

Många som läser hennes engelskspråkiga serie har uppmärksammat att hon också gett ut en bok och efterfrågar den på engelska. Science Fiction och fantasy har en stor engelsktalande publik och just nu undersöker Magic möjligheten att översätta Transformationen till engelska.

– Jag arbetar på det och hoppas kunna översätta den inom ett år, säger Magic. Transformationen släpptes för några veckor sedan och redan nu har den sålt i över femtio exemplar. Dessutom letar jag samarbeten med andra författare för att kunna bygga upp förlaget så det händer mycket på en och samma gång.