Att publicera sin egen bok


Jag blev intresserad av att börja skriva romaner för fyra år sedan och har sedan dessa skrivet ett antal  som är mer eller mindre färdiga. Jag gjorde nybörjarfelet att skicka in ett av dom till ett flertal förlag men blev naturligtvis refuserad. Jag gick en skrivarkurs 2011 men den gav inget, i stället lämnade jag senare in ett manus till en lektör och fick lära mig en hel del om konsten att skriva en roman. Det är skillnad på att skriva faktatexter, som jag gjort i åtskilliga år, och att skriva en roman.

Efter en hel del redigeringar och korrekturläsningar blev ett manus någorlunda klart men det blev fortfarande refuserat hos bokförlagen. I stället bestämde jag mig för att själv publicera manuset och deltog i en workshop för att lansera en bok. Det var mycket givande och blev starten för att ge ut en bok. Jag fick bland annat tips om gruppen författare på facebook där jag har fått mycket hjälp med vad man ska tänka på. Allt det där sköter ett bokförlag om man blir accepterad där.

Jag hade bestämt mig för att ge ut ett manus om seniorer som är ute och roar sig. Jag ville visa att livet inte är slut vid femtio. Boken kom att heta Äntligen senior och har ett större antal karaktärer. Jag skriver så att det ska vara underhållande och lätt att läsa.

Det fanns många tekniska aspekter att ta hänsyn till. Hur många sidor är en bok? Det vill många system veta. Det beror på typsnitt, storlek på typsnitt och bok, marginaler m.m. Jag trodde att 130 000 ord var lämpligt men fick rådet att rensa minst 30 000 ord vilket inte är enkelt. Jag kom ner till drygt 100 000 ord och har numera 80 000 – 90 000 ord som riktmärke.

Frågan var sedan hur boken skulle tryckas och distribueras. Vad behöver man göra? Jag bestämde mig för ett företag med äkta PoD, det vill säga en bok trycks när den är beställd. Publiseringsföretaget tar han om de praktiska problemen. Nackdelen är att varje bok blir dyr att producera men fördelen är att man inte behöver investera så mycket pengar. Alternativet är ett företag där man trycker upp till exempel 300 exemplar. Det blir dyrt men billigt per bok. Man bör då vara säker på att alla 300 kommer att säljas.

För att trycka boken oberoende av metod ska manuset skapas som en färdig pdf-fil samt ett aptitretande omslag som lockar köparen. För min del köpte jag ett foto från USA på ett äldre par som var riktigt glada. Jag försökte mig själv på baksidestexten men misslyckades. En bekant var betydligt bättre på att formulera denna. För att tillverka inlaga och omslag kan man använda Indesign. Jag föredrog att köpa denna tjänst vilket var snabbare och troligen gav bättre kvalitet och blev kanske billigare.

En bok skall ha ett ISBN-nummer. Där gjorde jag misstaget att hämta detta hos   publiseringsföretaget. Man bör själv betsälla detta hos ISBN-centralen på Kungliga biblioteket. Man kan beställa tio stycken och får detta efter någon dag. Man ska även skriva avtal med Rondellen och kan då sälja boken både i den fysiska bokhandeln och på Internet. Man kan dessutom kontakta BTJ (bibliotekstjänst) men då bör man ha ett antal böcker upptryckta till billigt pris för att det ska löna sig. Därefter har jag även konverterat manuset till en ebok så att denna kan säljas på nätet samt lånas ut på bibliotek.

Till sist kvarstår det kanske allra svåraste. Nämligen att marknadsföra boken. Det svåraste för vissa är dock att skriva själva boken. För min del saknar jag lyckligvis det problemet då jag har gott om fantasi och har flera manus hel- eller halvskrivna samt några påbörjade. För att sälja boken har jag utvecklat en hemsida som ligger på staffanoberg.se. Där kan man läsa om den bok som hittills är publiserad samt läsa lite olika smakprov från diverse kapitel.  Man kan även beställa boken direkt på hemsidan eller via direktlänk till andra bokhandlare på Internet.

För närvarande är den andra boken Senior 2 färdigskriven och heter Seniorer på gång. Den ska lektör- och korrekturläsas och sedan tryckas och distribueras. Även den kommer att presenteras på hemsidan. Därutöver fortsätter jag att skriva på andra manus och har bland annat en serie på gång inom science fiction för vuxna.

Vänliga hälsningar

Staffan Öberg