Yvonne Waern är levande bevis på att det aldrig är för sent att starta eget förlag


Yvonne Wærn är den 81 -åriga pensionerade professorn som gjorde författarkarriär. Efter ett yrkesliv där hon producerat förlagspublicerad facklitteratur i den akademiska världen gjorde hon skönlitterär debut som egenutgivare.

Över Yvonne Wærn lyser aktivitetens lampa. På nio år har hon byggt upp en helt ny karriär som gått från universitetsvärlden till den skönlitterära. Att hon är långt över pensionsåldern verkar inte spela någon roll – hon ser sig som gynnad att få kunna arbeta vidare med det hon brinner för och hittar ständigt nya sätt att ta sig vidare på sin bana.

– När min make dog var jag 68 år, berättar Yvonne. All energi gick ur mig och jag klarade inget annat än mitt jobb som professor.

Fyra år senare pensionerade hon sig från sitt arbete som professor. Under det tidigare yrkeslivet hade hon tack vare studier av litteratur och språk läst mycket men tillfällena att skriva infann sig aldrig. Mötet med den nya kärleken blev både vändpunkt, stöd och inspiration.

– Jag hade tur och träffade en man som passade mig, säger Yvonne. Han bor i Linköping och hit flyttade jag för sex år sedan. Han gav mig ny energi och tack vare honom hittade jag en fantastiskt inspirerande genre.

Hennes fem första böcker beskriver hon som historiska romaner. Den första boken tog fem år från att Yvonne började skriva på den tills att den kom ut men gav så mycket mersmak att skrivtempot sedan ökade.

– Jag började med att skriva min mammas levnadshistoria, säger Yvonne. Det var mest för min egen och mina barns skull. Min nye partner har ett sommarhus som är byggt i slutet av 1600-talet. Det inspirerade mig att börja söka efter dess historia. Jag hittade invånarnas historia, och den var än mer inspirerande att skriva om.

yvonne-drommandeMed fem böcker bakom sig kände Yvonne att det historiska underlaget till berättelserna sinade och bytte genre. För att inte förvirra sina läsare lade hon i samma veva till att skriva under pseudonym i sitt författande och började göra fantasyböcker och barnlitteratur. Egentugivning blev ett tidsbesparande sätt att få ut dem på marknaden.

– Jag hade hört att det var väldigt svårt att få böcker utgivna av förlag inom den skönlitterära världen och tyckte inte att jag hade tid att vänta på refuseringar, säger Yvonne. Det har varit väldigt roligt, i synnerhet att ge ut böcker om en viss ort. Jag har blivit inbjuden att hålla föredrag där och biblioteken har till och med bett mig trycka upp böcker som inte längre fanns i tryck. Jag har också haft besök på gården av läsecirklar. Om jag bara hade haft mer material skulle jag gärna fortsätta skriva historiska romaner.

Recito var det första förlaget eller egenutgivartjänsten hon anlitade men hon valde sedan av ekonomiska själ att gå över till Publit.

– Böckerna från Recito blir väl dyra och försäljningsperioden är mycket kort. Jag står en ekonomisk risk för de böcker som inte blir sålda inom försäljningsperioden. Jag tänkte nu trycka genom print on demand hos Publit. Där får jag provtryck billigt också. Mellan de olika förlagstyperna upplever jag en stor skillnad. Från vänster till höger: traditionella förlag, hybridförlag, publiceringstjänster och tryck. Allt mer jobb för författaren utanför författandet ju längre till höger du kommer. Allt mer hjälp med att fila på din text ju längre till vänster du kommer. Jag blev bortskämd med den servicen när jag gav ut fackböcker.

Skrivandet är en ynnest för Yvonne och så länge inkomsterna täcker utgifterna är hon nöjd – det behöver inte gå med vinst. Ändå känner hon en oro inför att satsa pensionen på bokutgivning och ligga ute med pengar.

– Det är lite obehagligt att inte ha något förlag i ryggen, säger Yvonne. Som pensionär har jag inte så mycket pengar att satsa. Just nu ligger jag ute med drygt 20.000 kr för en bok som verkar svårsåld.

Motgångar är inte bara hinder utan också Yvonnes drivkraft att hitta möjligheter och utvecklas framåt. När det visade sig att vissa distributionstjänster krävde förlag, startade hon helt enkelt ett förlag själv istället och idag är det hennes nya utgångspunkt.

– Förlaget får ge ut både de böcker jag skriver i eget namn och med pseudonym och tanken är att ge ut historier från olika länder. Då blir det litet mer distans till mig som person. En av stötestenarna för en egenutgivare är recensionerna. Hittills har BTJ recenserat mina historiska romaner. Men hur det blir med fantasy, barnböcker och internationella sägner, det vet jag inte. Vad jag vet är att jag vill fortsätta att skriva.

Här hittar du Yvonne Waerns böcker:
[ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]