Från Gotland till Taiwan – i Johanna Svanborgs värld är ingenting omöjligt


Bokbranschen är fortfarande hierarkiskt styrd och egenutgivaren slår underifrån. Men Johanna Svanborg från Klintehamn på Gotland satte sig i bilen och körde runt ön tills hon hittat hela 76 återförsäljare till sin deckare. Nu tänker hon fortsätta erövra resten av Sverige – och världen.

Johanna debuterade med deckaren Skalets röda strimma i mars 2016. Johanna, som idag är 43, hade då haft boken i sitt huvud sedan hon var 17.

– Den hade funnits där i många år, men jag hade inte haft tid för den i mitt liv tidigare, säger Johanna som utöver författandet även driver en klädaffär i Klintehamn.

Att det kan ta tid för en bok att gå från idé till fysisk bok är Johanna väl bekant med. Första meningen på manuset till Skalets röda strimma skrev hon för sex år sen. Men eftersom hon var tvungen att fördela sin tid mellan butik, familj och författarskap så gick skrivandet gick på halvfart. Samtidigt har hon under åren också haft flera andra bokidéer som cirkulerat i tankarna och som hon även påbörjat vid tangentbordet. Dock tog det ena manuset en omväg – det försvann helt enkelt i teknikens värld när Johanna inte lyckats spara ner det på rätt sätt. Men efter att ha varit borta i några år dök den plötsligt upp igen under en släktmiddag.

– Vi satt runt bordet när jag berättade att den försvunnit i en datakrash, säger Johanna. Då sa helt plötsligt ett av mina syskonbarn “Men skickade inte du den till mig?”. Helt otroligt – han hade sparat den under alla år.

Och så var boken helt plötsligt med i Johannas liv igen.

johannaNär Skalets röda strimma till sist var färdigskriven skickade hon den till åtta olika förlag som ett efter ett tackade nej. Men de tre sista – Piratfölaget, Norstedts och Bonniers – dröjde och Johanna väntade otåligt.

– Jag förstod inte då att ju längre tid det tar, desto längre har man gått i urvalsprocessen, skrattar hon.

Nära ett halvår efter inskickande kom svaren. Hon hade stått på mållinjen hos samtliga förlag – att det drog ut på tiden hade att göra med boken kommit så långt som till manusmöten hos alla tre. Men till sist tackade ändå samtliga nej.

– Då var steget till att starta mitt eget förlag, Svanborgs, kort, säger Johanna.

Johannas röst sprudlar av entusiasm och det ligger en känsla av positiv styrka i hennes sätt att prata.

– Tror jag inte på mig själv kommer ingen annan heller att göra det, säger hon. Man klarar väldigt mycket.

skalets-roda-strimma-bokomslagHandlingskraften ligger inte bara i hennes inre värdegrund. Utåt är den lika övertygande. En vecka efter midsommar satte sig Johanna i bilen och åkte Gotland runt. Hon besökte varenda ställe hon åkte förbi – restauranger, butiker, presentbodar, campingar, Gotlandsfärjan – och frågade om de ville sälja hennes bok.

– Jag vill se alla – alla ska få chansen att vara med, säger Johanna. Det är också bra ur säljsynpunkt om boken finns på många ställen för det skapar en igenkänningeffekt hos läsarna.

Av 78 ställen tackade 76 stycken ja till att vara med. En del köpte in den, på andra ställen fick Johanna själv sälja den. Men oavsett tog den slut nästan överallt.

– Många har haft den strategiskt placerad i kassdisken. Och många affärsinnehavare läste den själva och kunde sedan berätta om den för kunderna, säger Johanna.

När ön var avbetad fortsatte Johanna med resten av Sverige – funkar det på Gotland borde samma sak vara genomförbar i större skala. Det positiva gensvaret hon fått har ingen hejd – risktäckande matvarukedjan Maxi kommer att sälja boken och nästföljande ring på vattnet är att boken översätts till engelska för en utlandslansering. Och varför skulle det ta slut där?

– Jag har fått förfrågningar från Taiwan, ler Johanna. Det innebär att boken översätts till mandarin. Och de är ju några miljoner potentiella läsare där borta….

Johannas tvärsäkra målmedvetenhet är inget hon hastat ihop över en natt. Till och med omslaget på en gravid kvinna hade hon klart i huvudet under många år innan bilden togs.

– Jag efterlyste en modell på facebook. Sedan tog vi bilden i garaget mitt i vintern. Eftersom hon är naken på bilden fick vi ha värmefläktar igång, minns Johanna. Jag klättrade omkring med en lampa för att få skuggorna exakt som jag sett dem framför mig.

Johanna var även en av deltagarna vid Sundsvalls Deckarfestival men hennes närvaro var inte självklar från början.

– Jag ringde och frågade “Får jag komma?” och fick till svar att festivalen bara är för större författare, säger Johanna glatt. Men jag kontrade och sa “Men du kan ju inte säga nej förrän du läst boken.”

Johanna skickade upp ett exemplar som lästes av arrangörerna. Sedan fick hon ett telefonsamtal:

– “Du är välkommen” sa de, berättar Johanna och fortsätter: Man har mycket inuti i sig som man kan plocka fram och använda. Man ska bara komma ihåg att göra det med en god trut och ett gott hjärta.
Köplänkar: [ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]


2 svar till “Från Gotland till Taiwan – i Johanna Svanborgs värld är ingenting omöjligt”

  1. Sträckläste boken, högsta betyg, väntar på nästa bok med spänning! Lycka till med din lansering utomlands!

  2. Tycker nog att den är i råaste laget, lite för verklighetsfrämmande.Sådana saker som beskrivs i boken händer inte.