KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
Jenny Forsberg är författare på fredagar. Måndag till torsdag är hon språkkonsult i svenska i soloföretaget Klartext. Här bjuder Jenny på fem tips om hur du, som vill skriva en bok, kan komma igång med ditt skrivande.
Jenny har skrivit tre fackböcker: Tydliga texter – snabba skrivtips och språkråd, Den snälla företagaren – praktiska affärstips för småföretagare och Blogga, tvittra och fejsbucka – kommunicera effektivt i sociala medier. Just nu jobbar hon med att ge ut sin debutroman Akrobaten. Jenny bloggar även om sitt skrivande på Jennys författarblogg.

 

Tips 1: Skrivprocessen har tre faser

Oavsett om du skriver skönlitteratur eller facklitteratur så har skrivprocessen tre faser:

  1. Planera
  2. Skriva
  3. Bearbeta

Det är bra att vara medveten om det här redan från början. Det innebär nämligen att texten inte behöver bli perfekt redan i skrivfasen. Den behöver inte ens bli bra. Det viktiga i skrivfasen är att det blir text. Skriv ett riktigt uselt utkast om du vill. Och ha i åtanke att det senare kommer en bearbetningsfas och att det är först då som du behöver göra texten bra. Bry dig inte om formuleringar, att hitta det perfekta ordet eller kolla hur något stavas. Börja skriva i början, eller någonstans mitt i. Det har ingen betydelse.

Det är inte alls säkert att skrivprocessens tre faser följer efter varandra exakt som i listan ovan. De kan gå in i varandra. Du kanske skriver lite först, redigerar det, gör research för nästa kapitel, skriver det kapitlet, redigerar det och så vidare. Men någonstans i grunden så finns ändå de här faserna.

Tips 2: Lura dig själv att komma igång och skriva

Är det ändå svårt att komma igång? Ett annat knep för att lura dig själv att börja skriva är att öppna ett separat fönster i datorn, ett ”kladdfönster”, som inte alls har med själva manuset att göra. Där skriver du ner dina idéer huller om buller. Om du vill kan du utveckla en idé till ett stycke text. När du får ihop ett stycke som blir bra kan du klippa ut det och klistra in det i ditt egentliga manus. På så sätt växer texten fram utan att du behöver känna någon prestationsångest.

Tips 3: Vem ska läsa boken och varför?

En annan anledning till att det är svårt att komma igång att skriva kan vara att läsarna inte är tillräckligt tydliga för dig. För dig som skriver facklitteratur är det särskilt viktigt att du har syftet och målgruppen klara för dig. Varför skriver du boken? Vad vill du att läsarna ska tycka, veta, göra när de har läst boken? Om du vet det kan du anpassa innehållet, strukturen och språket efter läsarna.

Men även du som skriver skönlitteratur har stor nytta av att skriva för en specifik läsare. Det kan vara en verklig person eller någon du hittar på, men se till att personen är tydlig för dig. Hitta gärna på detaljer om personens ålder, intressen, familj, bostadsort eller annat som hjälper dig att lära känna personen.

Tips 4: Sluta vänta på inspiration

Innan jag började skriva min första bok gick jag i många år och väntade på Den Stora Inspirationen för att skriva en roman. Till slut började jag i en annan ände. Jag skapade rutiner för skrivandet, avsatte tid, satt framför datorn utan att någon magisk inspiration hade kommit flygande. Jag skrev ett ord här, några rader där, ett par sidor, och till sist, en lång, lång tid senare, hade jag faktiskt skrivit ett helt romanmanus. Och jag förstod att Den stora inspirationen är en myt.

Visst kan du få idéer när du minst anar det, men för de flesta av oss är inspiration något man förtjänar – genom struktur, disciplin och hårt arbete. Och det gäller förstås fackböcker också. Numera vet jag vad jag behöver göra för att få inspiration: placera fingrarna på tangentbordet och låt dem stanna kvar där. I timme efter timme efter timme. Ibland är det trögt, svårt, kanske till och med tråkigt. Men ofta är det flöde, flyt och – faktiskt – just inspiration. För det är själva skrivandet som föder inspirationen

Tips 5: Hitta rätt stilnivå

Språket då? Hur ska man skriva? Vilken stilnivå ska man lägga sig på?

Du som skriver skönlitteratur vet antagligen redan att du behöver läsa mycket bra litteratur för att kunna skriva bra litteratur. Låt dig inspireras av författare som du tycker om.

Många som skriver fackböcker lägger sig på en onödigt hög stilnivå. Man kanske väljer en byråkratisk stil för att man tror att det måste vara så. Man tänker att texten behöver vara formell eller att man vill ha en offentlig stil och så blir det lite för stelt i stället. Men det går att skriva en formell text utan att vara krånglig. Det betyder inte att du behöver bli talspråklig. Om du tycker att det är svårt att hitta rätt stilnivå till din fackbok är ett tips att läsa några böcker som du tycker har en lagom stilnivå och försöka härma stilen i dem.

Vill du ha fler tips om hur du kan skriva begripliga texter? I min bok Tydliga texter – snabba skrivtips och språkråd får du tips som du framför allt har nytta av om du skriver facktexter. Du får tips om hur du skriver så att läsarna förstår och hur du kan strukturera texten. Du får också svar på ett antal vanliga språkfrågor.

Jenny Forsberg

författare och språkkonsult i svenska