Tips! Kom igång och skriv din bok


KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
Jenny Forsberg är författare på fredagar. Måndag till torsdag är hon språkkonsult i svenska i soloföretaget Klartext. Här bjuder Jenny på fem tips om hur du, som vill skriva en bok, kan komma igång med ditt skrivande.
Jenny har skrivit tre fackböcker: Tydliga texter – snabba skrivtips och språkråd, Den snälla företagaren – praktiska affärstips för småföretagare och Blogga, tvittra och fejsbucka – kommunicera effektivt i sociala medier. Just nu jobbar hon med att ge ut sin debutroman Akrobaten. Jenny bloggar även om sitt skrivande på Jennys författarblogg.

 

Tips 1: Skrivprocessen har tre faser

Oavsett om du skriver skönlitteratur eller facklitteratur så har skrivprocessen tre faser:

 1. Planera
 2. Skriva
 3. Bearbeta

Det är bra att vara medveten om det här redan från början. Det innebär nämligen att texten inte behöver bli perfekt redan i skrivfasen. Den behöver inte ens bli bra. Det viktiga i skrivfasen är att det blir text. Skriv ett riktigt uselt utkast om du vill. Och ha i åtanke att det senare kommer en bearbetningsfas och att det är först då som du behöver göra texten bra. Bry dig inte om formuleringar, att hitta det perfekta ordet eller kolla hur något stavas. Börja skriva i början, eller någonstans mitt i. Det har ingen betydelse.

Det är inte alls säkert att skrivprocessens tre faser följer efter varandra exakt som i listan ovan. De kan gå in i varandra. Du kanske skriver lite först, redigerar det, gör research för nästa kapitel, skriver det kapitlet, redigerar det och så vidare. Men någonstans i grunden så finns ändå de här faserna.

Tips 2: Lura dig själv att komma igång och skriva

Är det ändå svårt att komma igång? Ett annat knep för att lura dig själv att börja skriva är att öppna ett separat fönster i datorn, ett ”kladdfönster”, som inte alls har med själva manuset att göra. Där skriver du ner dina idéer huller om buller. Om du vill kan du utveckla en idé till ett stycke text. När du får ihop ett stycke som blir bra kan du klippa ut det och klistra in det i ditt egentliga manus. På så sätt växer texten fram utan att du behöver känna någon prestationsångest.

Tips 3: Vem ska läsa boken och varför?

En annan anledning till att det är svårt att komma igång att skriva kan vara att läsarna inte är tillräckligt tydliga för dig. För dig som skriver facklitteratur är det särskilt viktigt att du har syftet och målgruppen klara för dig. Varför skriver du boken? Vad vill du att läsarna ska tycka, veta, göra när de har läst boken? Om du vet det kan du anpassa innehållet, strukturen och språket efter läsarna.

Men även du som skriver skönlitteratur har stor nytta av att skriva för en specifik läsare. Det kan vara en verklig person eller någon du hittar på, men se till att personen är tydlig för dig. Hitta gärna på detaljer om personens ålder, intressen, familj, bostadsort eller annat som hjälper dig att lära känna personen.

Tips 4: Sluta vänta på inspiration

Innan jag började skriva min första bok gick jag i många år och väntade på Den Stora Inspirationen för att skriva en roman. Till slut började jag i en annan ände. Jag skapade rutiner för skrivandet, avsatte tid, satt framför datorn utan att någon magisk inspiration hade kommit flygande. Jag skrev ett ord här, några rader där, ett par sidor, och till sist, en lång, lång tid senare, hade jag faktiskt skrivit ett helt romanmanus. Och jag förstod att Den stora inspirationen är en myt.

Visst kan du få idéer när du minst anar det, men för de flesta av oss är inspiration något man förtjänar – genom struktur, disciplin och hårt arbete. Och det gäller förstås fackböcker också. Numera vet jag vad jag behöver göra för att få inspiration: placera fingrarna på tangentbordet och låt dem stanna kvar där. I timme efter timme efter timme. Ibland är det trögt, svårt, kanske till och med tråkigt. Men ofta är det flöde, flyt och – faktiskt – just inspiration. För det är själva skrivandet som föder inspirationen

Tips 5: Hitta rätt stilnivå

Språket då? Hur ska man skriva? Vilken stilnivå ska man lägga sig på?

Du som skriver skönlitteratur vet antagligen redan att du behöver läsa mycket bra litteratur för att kunna skriva bra litteratur. Låt dig inspireras av författare som du tycker om.

Många som skriver fackböcker lägger sig på en onödigt hög stilnivå. Man kanske väljer en byråkratisk stil för att man tror att det måste vara så. Man tänker att texten behöver vara formell eller att man vill ha en offentlig stil och så blir det lite för stelt i stället. Men det går att skriva en formell text utan att vara krånglig. Det betyder inte att du behöver bli talspråklig. Om du tycker att det är svårt att hitta rätt stilnivå till din fackbok är ett tips att läsa några böcker som du tycker har en lagom stilnivå och försöka härma stilen i dem.

Vill du ha fler tips om hur du kan skriva begripliga texter? I min bok Tydliga texter – snabba skrivtips och språkråd får du tips som du framför allt har nytta av om du skriver facktexter. Du får tips om hur du skriver så att läsarna förstår och hur du kan strukturera texten. Du får också svar på ett antal vanliga språkfrågor.

Jenny Forsberg

författare och språkkonsult i svenska


14 svar till “Tips! Kom igång och skriv din bok”

 1. Hur gör man när man skrivit klart boken? Ska man ha den på skiva som sedan skickas in för boktryckeri?

 2. Hej Jenny!
  Tack för dina fem snabba tips. De underlättade lite att våga börja skriva bokens om jag ska göra.
  Jag arbetar som föreläsare kring integrationsfrågor.
  Jag har tänkt skiva en bok om sociala koder, kultukrockar och i samma veva en självbiografi samt vissa grejer som jag tar upp i föreläsningen.
  Målgruppen är nyanlända, förortsungar men även studielitteratur för dem som arbetar med nyanlända och utanförskap.
  Låter det för komplicerat, behöver jag vara ännu mer specifiserad? Boken ska inte vara längre än 100 sidor så det blir lätt att läsa, ett förlag kom på iden som jag själv haft, jag har en som ska hjälpa mig med konjunktur läsningen så det kostar inte mig någonting förutom tid. Gör jag rätt?

 3. Tech för råden. Går i skrivartankar. Tänkte skriva om min uppväxt, skolor, hyss och resor, fritidsintressen, mitt arbete inom en myndighet och om när jag gick in i väggen och vägen tillbaka.

  Så skall det vara!

 4. Hur gammal måste man vara för att skriva och ge ut en bok. Finns det någon speciell ålder.

  • Nej, det enda är väl vissa leverantörer av tjänster för egenutgivning som kräver att man är över 16 år eller rentav 18 år och att man då rent praktiskt kan behöva sina föräldrars tillåtelse.

 5. Har länge velat skriva en bok om mitt liv den jobbgaranti delen, våld och hot som jag blivit utsatt för men vågar naturligtvis publicera den p g a dessa personer lever ff och kommer göra mig illa igen. Hur kan jag lägga upp det hela men ändå berätta o hjälpa andra igenom. Jag var helt själv i mitt helvete. Det finns inte skrivet ngn stans om det jag varit med om. Det behövs definitivt mer böcker om detta ämnet. Hur går jag till vägar?

 6. Hej på er! Går själv i skrivartankar. Har fått frågan av min måg om min uppväxt osv. Han har själv haft en trasig uppväxt och är då intresserad av min, efter som våran uppväxt ser likadana ut. Själv fotograferar jag och har och har fått äldre bilder som för mig väcker minnen när jag ser dom. Bilderna blir en bra grund till att börja skriva de man minns. Min tanke är att skriva om mitt liv från de jag börjar minnas till nutid, jag är nu 72. Min far har skrivit c:a 350 dubbelsidiga A4 ark. Min mor har skrivit och min mormor skrev också. Så de vore väl f-n om inte jag kunde få ner lite text på ett papper jag också. Måste skärpa till mig.

 7. Tänkte skriva en bok om skillnader på personal och chefer samt om psykisk ohälsa. men vet inte hur den ska börja… ska man skriva en Inledning ??

  • Ett tips är att sammanfatta hela boken i ett par korta meningar. För fackböcker är nästa steg ofta att identifiera ett antal kapitel med rubriker som visar vad de ska handla om. Fundera igenom allt du vill ha med och hur du vill strukturera det. Läs gärna ett par andra fackböcker, det behöver inte vara samma ämne – men bara för att se hur de författarna lagt upp dispositionen av boken. Lycka till! /Redaktionen

 8. Tjena, undra om det är värt att skriva en bok. Är 16 år och funderar på att skriva en. Bra är jag inte på att skriva, eller att läsa för den delen (har dyslexi) men undrar om någon verkligen kommer läsa den, jag är en dagdrömmare och har en massa idéer på bra böcker, här kommer ett citat från den sista boken
  ’’Han ger upp, efter han förstått hur världen egentligen ser ut ger han upp. Han är förlorad i sena egna tankar långt borta. Han sväljer alla tabletterna, tablett efter tablett tills han har nått slutet av burken, han sätter sig på kökssoffan och somnar. Han vaknar upp och ser att klockan börjar närma sig midnatt, han måste ta sig upp till sitt rum innan pappa kommer hemma. Tonåringen släpar fötterna lätt mot trappstegen upp emot sitt rum, tiden går sakta och nertryckt. Han har inga tankar kvar, han har gett upp helt och hållet, livet hans var redan ett löv i vinden. Till sist kom och han stapplade mot sitt rum, han var inte många steg kvar från sin säng, sa han lågt och sakta för sig själv ’’Jag är trött… Så trött’’ han tog sina sista steg och la sig på sängen med ryggen upp och väntade på att någon skulle hitta honom där, livlös, kall och förstörd. Han hade gett allt för sitt egenmående men tillslut hittade han ingen annan utväg.’’
  Ni kan gärna ge ett svar om ni tycker att jag ska fortsätta skriva 🙂

  • Tycker du ska fortsätta skriva! Man blir nyfiken av texten och vill läsa mer! Det är en bra början tycker jag! 🙂

 9. har påbörjat lite med skriveriers. Målet är mitt liv i Sverige som en invandrar kvinna från noll till högt upp i status skala men har det lite svårt med val skall jag skriva som biografi eller som annat vill gärna att det kan bli en film av detta

 10. Jag är lärare och tänkte skriva en bok om min erfarenhet kring hur man anpassar undervisningen efter alla eleverna för att nå ut till alla. Måste man ha vetenskap som grund eller kan jag skriva utifrån min erfarenhet?