-
Marknadsföringen svårast för egenutgivare
Egenutgivning har många fördelar, både för den enskilde författaren och branschen i stort, konstaterar Elin Westerberg i sin kandidatuppsats “Kreativitet, kontroll och kontaktnät – en studie av egenutgivares syn på sin verksamhet” från 2016. Men det svåraste verkar samtidigt vara det allra viktigaste – marknadsföringen.
-
Från Gotland till Taiwan – i Johanna Svanborgs värld är ingenting omöjligt
Bokbranschen är fortfarande hierarkiskt styrd och egenutgivaren slår underifrån. Men Johanna Svanborg från Klintehamn på Gotland satte sig i bilen och körde runt ön tills hon hittat hela 76 återförsäljare till sin deckare. Nu tänker hon fortsätta erövra resten av Sverige – och världen. Johanna debuterade med deckaren Skalets röda strimma i mars 2016. Johanna, som idag…
-
Anna Gable: Egenutgivning får sitt genombrott i en subgenre
Det finns en outtalad hierarki kring bokutgivning. Stämpeln att förlagsutgivning automatiskt ger en bok lite högre status tycks svår att skrubba bort. Anna Gable är författare, språkkonsult och lektör och hon tror att egenutgivningens stora statushöjare kommer att dyka upp genom en subgenre. Anna Gables första roman “Ghosts, Drugs & Rock n’Roll” utkom 2012 och sedan dess har…
-
Vulkan belönar bästa egenutgivna bok med Selmapriset 2017
Vulkan letar efter 2016 års bästa egenutgivna bok. Med deadline kl 23.59 på nyårsafton kan den som känner sig manad bidra med sitt alster och tävla om prissumman på hela 20.000 kr. 2014 instiftades Selmapriset av Vulkan som är en av Nordens största aktörer inom egenutgivning. Genom att slå två flugor i en smäll har…
-
Marie Telenius bloggande ledde till boken Tysta organisationer
Ett engagerat bloggande blev startskottet för Marie Telenius författarskap. På ett år färdigställde hon sin bok Tysta organisationer. För att spara tid valde hon att ge ut den själv – med hjälp av en egenutgivartjänst. Marie Telenius kallar sig själv för omställningsexpert – en titel hon grundar på mer än 20 års erfarenhet av konsultarbete…
-
Chris Berg har hittat balansen mellan egenutgivningens för- och nackdelar
Med genomtänkt planering gav Chris Bergs marknadsföring av debuten Gråzon ett gensvar som blev långt över förväntan. Arbetsinsatsen var stor men har gett honom en rejält skjuts in i bokbranschen. – Jag vore tacksam om du använder min pseudonym och inte mitt riktiga namn, avslutar Chris Berg vår intervju. För författaren Chris Berg heter egentligen…
-
Egenutgivare skapar arbete på Kungliga biblioteket
I helgen publicerade Dagens Nyheter en artikel om egenutgivare och hanteringen av pliktex som skickas till Kungliga biblioteket. För dig som är, eller funderar på att bli, egenutgivare är det här en väldigt intressant och trevlig artikel där de lyfter en del av dagens framgångsrika egenutgivare och samtidigt får du veta vad som händer med…
-
Cherstin vann skrivtävling och valde egenutgivning
Cherstin Juhlin har skrivit så länge hon kan minnas, men hennes första roman, Anagram, blev klar för utgivning 2011. En skrivtävling och Johan Theorin var det som gav den sista motiverande knuffen för att sikta på publicering. Cherstin Juhlin blev en av vinnarna av en skrivtävling på internet under 2008. Skrivtävlingen arrangerades av Månpocket och…
-
Känner du till Egenutgivarna?
Att ge ut sin bok själv är inget nytt fenomen, varken i Sverige eller utomlands. I hundratals år har författare gett ut sina böcker själva. Skälen har varierat, metoderna likaså. Till Sverige kom egenutgivningen med ett “bang” när Piratförlaget drogs igång av Jan Guillou, Liza Marklund m.fl. Att äga sitt eget förlag och därmed själv…