-
Dags att söka till författarskolan
Man kan aldrig lära sig för mycket. Det stämmer även när det kommer till kreativitet, så som skrivande. Det speciella med Lunds universitets författarskola är att målet för utbildningen är att skriva en färdig bok – en roman, en novellsamling, en diktsamling, en essä eller kanske en populärvetenskaplig introduktion – som besitter sådana kvaliteter att den blir…
-
Boktips – Att skriva av Stephen King
”Detta är en kort bok eftersom de flesta böcker som handlar om hur man skriver är fyllda av skitsnack.” Vem skulle kunna skriva den här meningen och komma undan med den? Naturligtvis handlar det om Stephen King. När man innehar titeln ”Väldens mest läste, nu levande författare” så får man lov att vara inte så…
-
En korrekturläsares utmaningar
Varför har vi skrivregler? Det finns ett par rätt enkla svar på den frågan: 1) För att det underlättar kommunikationen människor emellan. Det man försöker förmedla går fram lättare om det i texten inte finns sådant som stjäl fokus från budskapet, som avvikande stavning, nytt stycke mitt i en mening eller särskrivning. 2) För att…
-
Tips! Bygg ditt författarskap
Det är väldigt vanligt att man hör förläggare prata om hur de har varit med och utvecklat författarskap från grunden. Det är även något som förlag presenterar som en del av sin verksamhet – hur de satsar på författarskap. Utan att bli alltför cynisk anser vi det emellertid vara på sin plats att fråga sig…
-
Skrivcoachen – ditt bollplank under skrivprocessen
Coacha mig hit och coacha mig dit. Livscoacher, jobbcoacher, yogacoacher och skrivcoacher. Snart behöver man väl en coach bara för att gå på toa, eller? Visst kan man tycka att det har gått inflation i begreppet coach. Förr i tiden, tänker man kanske, hade vi lärare av olika slag. Coacherna, de höll sig till att…
-
Lektören – din guide till framgång
Det verkar råda en förvirring om vad en lektör egentligen gör så jag tänkte försöka räta ut en del av alla frågetecken. Lektörens arbete är att ge en övergripande bild av manuset och ge ett utlåtande på 1-7 sidor. Ungefär som en kritiker fast lektören ger konstruktiv feed back. Påtalar styrkor, svagheter av språket, berättarteknik,…
-
Eld i håret ledde till egenutgivning
Jag ville inte vara egenutgivare, verkligen inte. Egenutgivare var sådana som inte var tillräckligt bra att bli utgivna på ett riktigt förlag. Jag övervägde aldrig möjligheten att bli egenutgivare. Jag såg det som ett nederlag. Ett erkännande om att jag inte var tillräckligt bra. Skrivandet började för många år sedan. Noveller, sagor och embryon till…
-
Intervju med Sigfrid Lindhe – E-bokens förkämpe
Åker du regionbuss i södra Skåne? Då kan du läsa Sigfrid Lindhes roman Patriarkerna som e-bok alldeles gratis just nu. Sigfrid, av alla kallad Sigge, är en mångsysslare från Skåne med passion för böcker, hårdrock, havet, fotboll, film, datorspel, jordgubbsodlande och italienskt rödvin. Han tenderar att vara mycket; han blir mycket glad, mycket arg, mycket trött…
-
Lyckas som författare – vad krävs?
Vad krävs för att lyckas som författare? Ungefär som i resten av livet – en portion tur och massor av hårt arbete. Det finns inga genvägar helt enkelt. Författaren Thomas Erikson, känd för sina thrillers om Alex King, ger detta råd till blivande författare: ”Man kan inte korsa Atlanten genom att stå vid stranden och…