-
Dags att söka till författarskolan
Man kan aldrig lära sig för mycket. Det stämmer även när det kommer till kreativitet, så som skrivande. Det speciella med Lunds universitets författarskola är att målet för utbildningen är att skriva en färdig bok – en roman, en novellsamling, en diktsamling, en essä eller kanske en populärvetenskaplig introduktion – som besitter sådana kvaliteter att den blir…
-
Boktips – Att skriva av Stephen King
”Detta är en kort bok eftersom de flesta böcker som handlar om hur man skriver är fyllda av skitsnack.” Vem skulle kunna skriva den här meningen och komma undan med den? Naturligtvis handlar det om Stephen King. När man innehar titeln ”Väldens mest läste, nu levande författare” så får man lov att vara inte så…
-
Känner du till Egenutgivarna?
Att ge ut sin bok själv är inget nytt fenomen, varken i Sverige eller utomlands. I hundratals år har författare gett ut sina böcker själva. Skälen har varierat, metoderna likaså. Till Sverige kom egenutgivningen med ett “bang” när Piratförlaget drogs igång av Jan Guillou, Liza Marklund m.fl. Att äga sitt eget förlag och därmed själv…
-
En korrekturläsares utmaningar
Varför har vi skrivregler? Det finns ett par rätt enkla svar på den frågan: 1) För att det underlättar kommunikationen människor emellan. Det man försöker förmedla går fram lättare om det i texten inte finns sådant som stjäl fokus från budskapet, som avvikande stavning, nytt stycke mitt i en mening eller särskrivning. 2) För att…
-
Redaktören – Stryk, rätta, byt ut!
”Jag arbetar som redaktör”, säger jag. ”Åh, så roligt!” utbrister de flesta. Därpå följer i nio av tio fall en förlägen liten tystnad. Och sedan kommer frågan försynt: ”Vad gör du egentligen då?” Ja, vad gör egentligen en redaktör? Svaren på det är nästan lika många som det finns redaktörer. Arbetsuppgifterna kan variera enormt mycket…
-
Skrivcoachen – ditt bollplank under skrivprocessen
Coacha mig hit och coacha mig dit. Livscoacher, jobbcoacher, yogacoacher och skrivcoacher. Snart behöver man väl en coach bara för att gå på toa, eller? Visst kan man tycka att det har gått inflation i begreppet coach. Förr i tiden, tänker man kanske, hade vi lärare av olika slag. Coacherna, de höll sig till att…
-
Lektören – din guide till framgång
Det verkar råda en förvirring om vad en lektör egentligen gör så jag tänkte försöka räta ut en del av alla frågetecken. Lektörens arbete är att ge en övergripande bild av manuset och ge ett utlåtande på 1-7 sidor. Ungefär som en kritiker fast lektören ger konstruktiv feed back. Påtalar styrkor, svagheter av språket, berättarteknik,…
-
Intervju med Per Herrey – Från gyllene skor till glödande penna
För många är han mest känd från Schlagerfestivalen 1984 då han, iförd gyllene skor, kammade hem första platsen med sina bröder. Per har gjort hunnit med en del sedan dess och är idag förbundsjurist på Musikerförbundet, skriver musik, och skriver dessutom på andra romanen i Sollefteåkrönikan. Vad hände efter den stora schlagerfesten? Jag drev ett konstgalleri under några…
-
Tips! Möt Emelie Schepp
Funderar du på att ge ut själv? Behöver du inspireras? Då tycker vi att du som befinner dig i Stockholm den 23e april ska delta på LITET möte där Emelie Schepp kommer att bjuda på sin berättelse. Litet förlags grundare Nina Larsdotter har bjudit in Sveriges främsta egenutgivare, Emelie Schepp till ett LITET möte. Vad…