-
Dags att söka till författarskolan
Man kan aldrig lära sig för mycket. Det stämmer även när det kommer till kreativitet, så som skrivande. Det speciella med Lunds universitets författarskola är att målet för utbildningen är att skriva en färdig bok – en roman, en novellsamling, en diktsamling, en essä eller kanske en populärvetenskaplig introduktion – som besitter sådana kvaliteter att den blir…
-
Boktips – Att skriva av Stephen King
”Detta är en kort bok eftersom de flesta böcker som handlar om hur man skriver är fyllda av skitsnack.” Vem skulle kunna skriva den här meningen och komma undan med den? Naturligtvis handlar det om Stephen King. När man innehar titeln ”Väldens mest läste, nu levande författare” så får man lov att vara inte så…
-
Känner du till Egenutgivarna?
Att ge ut sin bok själv är inget nytt fenomen, varken i Sverige eller utomlands. I hundratals år har författare gett ut sina böcker själva. Skälen har varierat, metoderna likaså. Till Sverige kom egenutgivningen med ett “bang” när Piratförlaget drogs igång av Jan Guillou, Liza Marklund m.fl. Att äga sitt eget förlag och därmed själv…
-
Intervju med Robert Nordh – från noveller till facklitteratur
Ett förlag nappade, men det kändes inte rätt. Därför blev det egenutgivning även denna gång. Nu ger Robert Nordh ut boken Hjältarnas förändringsresa – lyckas med förändringsarbetet och få med dig medarbetarna på resan. Egentugivare.nu passade på att ställa några frågor. Många som satsar på egenutgivning skriver skönlitteratur. Det gjorde även du till en början. Berätta…
-
Tips! Bygg ditt författarskap
Det är väldigt vanligt att man hör förläggare prata om hur de har varit med och utvecklat författarskap från grunden. Det är även något som förlag presenterar som en del av sin verksamhet – hur de satsar på författarskap. Utan att bli alltför cynisk anser vi det emellertid vara på sin plats att fråga sig…
-
Tips! Genrer och målgrupper
”Min bok är unik och går inte att genrebestämma”, är en vanlig fras från blivande författare. ”Jag vill inte hamna i ett fack”, är en annan. Goda ambitioner, men det kan vara nyttigt för alla författare att sätta sig in i läsarnas situation för en liten stund. De har vant sig vid att böcker delas…
-
Skrivcoachen – ditt bollplank under skrivprocessen
Coacha mig hit och coacha mig dit. Livscoacher, jobbcoacher, yogacoacher och skrivcoacher. Snart behöver man väl en coach bara för att gå på toa, eller? Visst kan man tycka att det har gått inflation i begreppet coach. Förr i tiden, tänker man kanske, hade vi lärare av olika slag. Coacherna, de höll sig till att…
-
Lektören – din guide till framgång
Det verkar råda en förvirring om vad en lektör egentligen gör så jag tänkte försöka räta ut en del av alla frågetecken. Lektörens arbete är att ge en övergripande bild av manuset och ge ett utlåtande på 1-7 sidor. Ungefär som en kritiker fast lektören ger konstruktiv feed back. Påtalar styrkor, svagheter av språket, berättarteknik,…
-
Tips! Sök kulturstöd för din bok
Det kostar att ge ut en bok, men du kan söka ekonomiskt stöd. Statens Kulturråd delar varje år ut litteraturstöd för att bland annat främja mångfald, kvalitet och spridning av litteratur. Du kan enkelt skicka in din ansökan online, och det löpande under hela året. Naturligtvis finns det även här en del villkor du måste…
-
ISBN – personnumret på din bok
Visst ska din bok få sitt eget personnummer. Det som heter ISBN, International standard book number, är det som sedan kommer att följa med din bok även vid nytryckning. Men vad är ett ISBN och hur får du tag på det till din bok? När man i mitten av 2000-talet såg att det fanns en…